"BU YÜZLE JÖN OLAMAZDIM"

06.05.1999 19:07

6 MAYIS 1999'DA RADİKAL GAZETESİNDE ÇIKAN RÖPORTAJ:
"BU YÜZLE JÖN OLAMAZDIM"
Şemsi İnkaya, 40 yıldır seyirci karşısına komedi rolleriyle çıktı. Ama bu kez 'Üvey Baba' dizisinde kavgacı bir karakteri canlandırıyor. Rolünün hakkını veren İnkaya, özel yaşamında ılımlı bir baba.
Tiyatro oyuncusu Şemsi İnkaya 40 yıllık sanat yaşamında karşımıza hep güldüren rollerle çıktı. Rollerinin hepsi iyiliksever, filmin jönüne kötü günlerinde destek olan paylaşımcı karakterlerdi. İnkaya özellikle 'Gırgıriye' filmlerindeki Maydanoz Emin olarak yıllarca hatırlandı. Ancak şimdi güldürmekten vazgeçmiş durumda.


İki yıl ortalarda görünmedikten sonra aksi, nemrut, kumarbaz, alkolik özellikleriyle benimsenmiş kötücül bir rolle çıktı karşımıza: 'Üvey Baba'. Tipini de rolüne uygun olarak değiştirdi. Üç numaraya vurulmuş saçları ve hafif sakalıyla sert bir karaktere bürünüverdi. İnkaya, 'Üvey Baba' dizisindeki Halil
rolü için 'bıçak sırtı' diyor ve ekliyor: "Dönüm noktası olarak gördüğüm bu rolde eğer oyunculuğum beğenilmeseydi bu defteri kapatacaktım."
İnkaya, dizideki rolünün tam tersine ne sigara ne de içki kullanıyor, hatta tavla ya da kâğıt oyunlarını da bilmiyor.
"Ben değil kavga etmek, ederken bile sesimi zor yükseltirim. Hep ölçülü olmuşumdur" diyen oyuncu, anlaşıldığı üzere gerçek yaşamında karakter
olarak 'Maydanoz Emin'e
daha yakın. Gülümsemesi yüzünden hiç eksik
olmayan biri Şemsi İnkaya.
İnkaya ve oğulları
Dizinin yönetmeni ve okul arkadaşı Tunca Yönder'in teklifiyle bu rol üzerinde çok ciddi olarak düşünen İnkaya, gelen eleştirilerde bir şeye dikkat etmiş: "Dizide Halil olarak değil, daha çok üvey baba karakteri olarak ön plana çıkmışım." Sık sık seyircilerin, "Bu sen olamazsın, inanmıyoruz" sözleriyle karşılaşıyor.
Peki, 'Üvey Baba' özel yaşamında nasıl bir baba? "Hoşgörülüyüm" diyen İnkaya, oyunculuğun verdiği eleştiriye açık olma özelliğini özel yaşamında da taşıyor. Kendisiyle barışık olduğunu belirten İnkaya, kolay iletişim kurulabilen babalardan sayıyor kendini. İlk evliliğinden Ozan ve ikinci evliliğinden
ise Cenk adında iki oğlu var. İnkaya, oğullarını kendi seçimlerinde özgür bırakmış. İkisi de oyunculukla ilgilenmiyor. 33 yaşındaki Ozan, Amerika'da halkla ilişkiler konusunda eğitimini tamamlamış. 24 yaşındaki Cenk ise jeoloji mühendisi.
"Bizim evde yasak diye bir şey yoktu. Kendi yasağımızı kendimiz koyardık" diyen oyuncu, babasıyla olan ilişkilerini kendi ailesine daha hoşgörülü bir şekilde yansıtmaya çalışmış. İnkaya, memur olmasını isteyen babasına üzülmesin diye konservatuvarı kazandığını söyleyememiş. Ta ki, İstanbul Üniversitesi Gençlik Tiyatrosu'yla birlikte Almanya ve Londra'daki yarışmalara katılana kadar. Yurtdışında gazetelerde çıkan haberleri babasına gösteren İnkaya, böylece isteğini biraz olsun kabul ettirebilmiş.
Anılarını yazacak
"Ben sanatçı değilim, oyuncuyum" diyen İnkaya'nın, şimdiye kadar hiç başrol kompleksi olmamış. "Ben oyuncuyum. Role inanırsam en iyisini yapmak için çalışırım. Zaten bu suratla jön olamazdım" diyor. Bununla ilgili olarak İnkaya'nın unutamadığı anılardan birisi de bir gün sokakta yürürken yanından geçen bir anne kızın suratına bakıp "Çirkin bir adammış" demeleri. Televizyon ve tiyatrodan kendisine gelen ödüller hep komedi dalında. 'En İyi Komedi Sanatçısı' kategorisinde sırf televizyondan en az
10 ödül kazanmış. 60 yaşını karşıladığı bugünlerde İnkaya için sanat adına bundan sonra yapacakları 'Topluma borcunu ödemek' demek.
Şemsi İnkaya, şimdi 1960'lardan bu yana Türkiye'nin geçirdiği sıkıntılı dönemleri ve anılarını yazmak istiyor. Haziran ayında ise yeni bir tiyatro oyunuyla Şırnak'a gitmeye hazırlanıyor.
(ÖZGE TURUL) (İSTANBUL)

kaynak:https://www.facebook.com/groups/uveybaba/permalink/492574180894984/